Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Новата сделка на Telefonica проправя пътя на американски гигант в Европа

American Tower показва апетит към бързо развиващата се индустрия с телекомуникационни кули на Стария континент

Новата сделка на Telefonica проправя пътя на американски гигант в Европа

Снимка: Pixabay

Продажбата на телекомуникационните кули на Telefonica, които вече са в ръцете на American Tower Corp., отваря нов фронт в надпреавата за контрола над бързо растящата индустрия за кули в Европа, пише Bloomberg.

American Tower плаща 7,7 млрд. евро в брой за около 30 700 кули в Испания, Германия, Бразилия, Перу, Чили и Аржентина, които досега бяха собственост на звеното Telux Telecom на Telefonica. Това е най-голямата заплаха досега за Cellnex Telecom – най-големият независим оператор на телекомуникационни кули на Стария континент.

Cellnex се сдоби с активи в региона без голяма намеса от американските конкуренти, в това число европейските на CK Hutchinson Holdings, които взе за около 10 млрд. евро през ноември. American Tower, която заедно с американския оператор Crown Castle International, до голяма степен страняха от Европа.

За Telefonica, чиито акции повишиха стойността си с около 11%, това може да помогне да свие дълга си от 37 млрд. евро – един от най-големите в индустрията. Необходимостта от намаляване на дълга оправдава продажбата.

Американската компания за дялово инвестиране KKR & Co. притежава около 40% от Telxius, а испанският милиардер Армансио Ортега държи близо 10%. Основният натиск върху Cellnex идва от Германия, където American Tower става по-влиятелна. Това е един от големите европейски пазари, на които испанската компания все още не присъства.

Доскоро в Европа нямаше много възможности за независими оператори като American Tower, които искат да имат пълна собственост върху подобна инфраструктура, за да максимизират приходите, като я отдават под наем на максимален брой мрежови оператори.

През последните няколко години главният изпълнителен директор на American Tower Том Бартлет не крие, че има интерес към сключването на сделки в Европа.

Американската компания се фокусира предимно върху изграждането на кули в Африка, Латинска Америка и Индия, за да запази международния си растеж. През 2019 г. тя придоби Eaton Towers за около 1,85 млрд. долара, включително дълга, за да направи експанзия в Африка. American Tower и Telefonica вече си партнират в Бразилия по оптичните мрежи.

От своя страна, Telefonica очаква да реализира капиталова печалба от 3,5 млрд. евро и да свие нетния си дълг с около 4,6 млрд. евро.

Цената на акциите на компанията се повиши с 9,3% по-рано днес в Мадрид, а по-рано се радваше на 11% скок – най-големият дневен ръст от ноември.

Още новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

гледано: 2153   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Телекомуникации
Какво е общото между сектора на развлеченията и умните градове?