Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Германия търси суровини - на 4500 метра под морската дълбочина

За суровини като мед и кобалт до момента страната е зависима от вноса, но копаенето на дъното на океана може да промени това

Германия търси суровини - на 4500 метра под морската дълбочина

Снимка: DEME

Звучи като тема на роман на Жул Верн или Франк Шетцинг: Германия изследва морското дъно километри под повърхността на морето в Тихия океан - в подготовка за евентуално копаене в дълбоките води - защото на морското дъно се съхраняват важни за индустрията суровини. Манганови възли, например, тъмни бучки, които съдържат никел, мед и кобалт. Вещества, които са спешно необходими за електрическите уреди и разширяването на възможността за добив на ток от ВЕИ, предава DPA.

Още по темата

Още през 2011 г. федералното правителство в Берлин определи дълбоководното копаене като приоритетна тема в Националния генерален план за морски технологии. Суровините от дълбоките морета могат да имат нарастващо значение за световната икономика, се казва в доклада.

А това звучи примамливо, тъй като досега Германия е почти напълно зависима от вноса на метални суровини. Министерството на икономиката също вижда „добри пазарни перспективи“ за германските компании за морски технологии, които биха могли да позволят добив на минерални суровини на морското дъно.

Все още това е просто визия за бъдещето. Но изследването на дълбоките води отдавна е започнало и дори вече поражда силна критика. Екологични организации като Greenpeace протестират срещу плановете. Опасенията им: добивът на суровини може трайно да разстрои и да навреди на екосистемата в океана. Затова преди няколко дни активисти от кораба на Greenpeace Rainbow Warrior прикрепиха банери към захранващия кабел на дълбоководен робот в Тихия океан с искането за „Спиране на дълбоководното копаене“.

Въздействие на интервенцията върху околната среда

„И днес индустрията граби и замърсява океаните ни, сякаш няма утре. Тя не трябва да унищожава и дълбокото море чрез добива“, казва Сандра Шотнер, морски биолог от Greenpeace на борда на Rainbow Warrior. И предупреждава: „Ако моретата умрат, ние също ще загубим препитанието си. Германия няма право да участва в тази екологична катастрофа“.

И все пак: в генералния план на федералното правителство се посочва, че от германска гледна точка в дълбоководното копаене трябва да се ползват ефективните и екологично чисти процеси. Съответно Федералната агенция за околната среда (UBA) и Федералният институт за геологии и природни ресурси (BGR) вече са провели кампания през 2017 г. на семинар с Международния орган по морското дъно за регулиране на дълбоководните добиви с последователни екологични наредби, например под формата на сформиране на защитени територии – да за се гарантира запазването на биологичното разнообразие. На морското дъно живеят миди, морски звезди и гъби.

От 2001 г. органът за изследване на морското дъно, базиран в Ямайка, е издал около 30 лиценза за изследване на райони с манганови възли, манганови кори и масивни сулфиди - два от тях са издадени за Германия. От името на германското правителство BGR изследва район с манганови възли в източната част на Тихия океан от 2006 г. и един със сулфидни находища в югозападната част на Индийския океан от 2015 г.

И двете са интересни от икономически аспект: мангановите възли заради съдържанието на мед, никел и кобалт, масивните сулфиди - поради съдържанието на мед, цинк и олово, но също така и на злато и сребро.

В германската зона на манганови находки, разположена между Хавай и Мексико, BGR току-що е завършил важен тест на свои уреди. За първи път в света се използва колектор за разбиване на рудата - на дълбочина около 4500 метра, където налягането би било бъде твърде високо за човешки водолази.

Заедно с утайката уредът на белгийската компания Global Sea Mineral Resources (GSR) изсмуква мангановите възли, наблюдаван от два водолазни робота и около 40 различни сензора.

Целта на учението е да се направи научна оценка на въздействието върху околната среда от интервенцията - и по този начин да се определят екологични стандарти за целия процес, защото в лицето на т. нар. Mining Code органът по морското дъно в момента разработва правна рамка за дълбоководното копаене. Сега изследователи от 29 европейски института оценяват съответно данните от тестовете на устройствата.

Според BGR въздействието върху околната среда на самото тестване е незначително - въпреки турбулентната утайка. Мащабните миннодобивни проекти в бъдеще, от друга страна, биха могли да имат далеч по-мащабни последици за дълбоките води и живите същества, които живеят там.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Суровини
Брентът се приближава към 75 долара за барел след спад на запасите в САЩ*