Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Служителите искат възможност да работят от вкъщи и след края на пандемията

Офисът ще остане нужен, но компаниите вероятно ще се ориентират все повече към практики за дистанционна работа, сочи доклад

Служителите искат възможност да работят от вкъщи и след края на пандемията

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Служителите предпочитат работодателите да им оставят възможност да продължат да работят от вкъщи за определен период след края на пандемията, показва проучване на консултантската компания Colliers International сред 5000 души в цял свят, представляващи 18 различни индустрии.

В резултат на нарастващия интерес на компаниите към създаване на офис пространства, които стимулират иновациите, креативността и екипното сътрудничество, офисите ще се превръщат в централно място за колаборация и осъществяване на различни корпоративни активности, сочи докладът, обобщаващ резултатите от проведеното проучване за впечатленията на служителите от дистанционната работа през периода, в който света премина през пандемия от COVID-19.

Служителите изразяват желание и да започнат да общуват с колегите си лице в лице. Някои от участниците са заявили, че изпитват необходимост от поставянето на ясно очертана граница между работа и личен живот. В доклада на Colliers се твърди и че офисът ще продължи да бъде нужен, но компаниите вероятно ще започнат все повече да се ориентират към въвеждането на практики за дистанционна работа.

Още по темата
„Нагласите към работата от вкъщи бяха поставени на изпитание в периода на пандемията“, казва Яняп Боогард, директор консултантски услуги за офис пространства за района на Близкия изток, Европа и Африка в Colliers. “Най-голямата изненада за много компании беше откритието, че дистанционната работа е приложима за тях, без тя да води до загуба на продуктивност и да вреди на усещането за свързаност между членовете на екипа. Това стана причина за редица бизнеси да преосмислят своите процеси, корпоративна култура и като цяло бъдещето на работното място“, допълва Боогард.

„Независимо от случващото се значението на офиса продължава да бъде съществено, тъй като е трудно да се изгради и поддържа фирмена култура от разстояние. Необходими са интеракции лице в лице, за да може да се създаде истинска, изпълнена със съдържание връзка между хората“, продължава Яняп. „COVID-19 ще бъде катализатор на еволюцията на офисния дизайн, предизвиквайки работодателите да открият правилната формула за дистанционна работа“.

„Съществуват отлични примери за компании, които са трансформирали работните си пространства по начин, който стимулира екипната работа, сътрудничеството и креативността, но има и такива, които все още търсят посоката. След коронавирус пандемията ще е необходимо да се преосмисли начинът на използване на офисите и техният дизайн, за да може той да отразява и да съответства на корпоративния бранд, култура и ценности“, смята Яняп.

За да оползотворят максимално пространствата, с които разполагат, компаниите ще трябва да променят начина, по който ги използват, като планират ефективно комбинацията от работа от офиса и от разстояние. „Много от успешните иновации и сътрудничества са се появили неочаквано и спонтанно, а това е по-трудно да се случи посредством видео разговори. Работодателите трябва да открият правилния баланс между осигуряването на достатъчно място за срещи между хората, когато се нуждаят от такова, и ефективното управление на работата от офиса така, че да се избегнат пикове в заетостта на пространството“, казва Яняп.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Рекорден брой магазини в САЩ са затворили врати през първото полугодие