Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни

За сметка на това все повече служители в заводи и магазини се връщат на работното си място

Шест месеца след пандемията офисите в САЩ остават наполовина празни

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Шест месеца след като разпоредбите за блокада заради коронавируса затвориха работни места в САЩ, повечето офиси в страната остават празни, пише Wall Street Journal. 

Данни на компанията Brivo, която осигурява системи за контрол на достъпа на работното място, сочат, че „отключванията“ в офисите, когато човек използва потребителското си име и парола, за да влезе в офиса, в края на август са с 51% под нивото спрямо края на февруари. За сравнение, посещенията в локации за промишлено производство и складове, където по-малко работа може да се извършва от разстояние, остават надолу с една трета.

Още по темата
Завръщането на работното място варира значително според локацията. Някои градове като Ню Йорк и Сан Франциско са по-консервативни към повторното повсеместно отваряне. Там офисите, търговските обекти, промишлените предприятия и складовете остават доста под 50% спрямо активността им преди пандемията. В Маями, който е зависим от туризма, посещенията на служители в магазини са били на 92% спрямо нивото им преди пандемията през последната седмица на август. В Сан Франциско те са били 43%.

В други градове като Чикаго и Вашингтон служителите се завръщат неравномерно, като в промишлените предприятия и складовете те са на ниво от около 75% спрямо обичайната им активност, но офисите остават наполовина празни.

Макар че спадът на посещенията на работното място през март и април е почти повсеместен, възстановяването съвсем не е такова. Ню Йорк регистрира значително завръщане на служителите в промишлеността и складовете и в търговските обекти през юни, но офисите не са отбелязали особен ръст, след като достигнаха дъно на заетост от 21% през последната седмица на април.

В Маями посещенията на служителите в магазини никога не са спадали под 84%, въпреки че случаите на коронавирус се увеличиха около средата на юли.

Макар че повече офиси отварят отново врати тази есен, много компании очакват служителите да работят от разстояние поне през част от времето си в обозримо бъдеще. Това означава, че може да са необходими години, преди офисите да се върнат към нивата на заетост преди COVID-19.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Известен универсален магазин в Лондон превръща търговски площи в офиси