Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Швейцария може да премине през коронакризата по-леко от другите страни в Европа

Според основния сценарии на института KOF икономиката на страната ще се свие с 4,9 на сто за годината, ако бъде предотвратен нов ръст на инфекциите от COVID-19

Швейцария може да премине през коронакризата по-леко от другите страни в Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се икономиката на Швейцария да понесе по-малко удари от пандемията от коронавирус в сравнение с другите европейски страни, съобщава Ройтерс, цитирайки Швейцарския икономически институт KOF. 

Още по темата

Въпреки че икономическите условия все още са предизвикателни - приблизително 14% от изследваните 4500 швейцарски компании смятат, че шансът им за оцеляване е поставен на сериозен риск - данните на KOF показват, че състоянието на компаниите постепенно се подобрява. Перспективите за швейцарския пазар на труда също леко се подобряват.

След като страната се възползва от добре диверсифициранията си икономика, включително от сектори като фармацевтиката и финансовите услуги, които не бяха поразени сериозно от пандемията, институтът повиши прогнозата си за годината.

Според основния сценарий на KOF, който обаче изключва нови огнища на коронавирус, е за 4,9-процентен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на Швейцария през тази година, което е малко по-оптимистично виждане в сравнение с очакванията през юни. Въпреки това, дори при възстановяване на ръста на БВП през 2021 г., не се очаква швейцарската икономика да се върне към темпа на растеж от края на 2019 г. през следващата година.

Ако възникне друг експоненциален скок на инфекции от коронавирус, който би изисквал части на икономиката да бъдат затворени, , KOF очаква БВП да потъне с 6% през 2020 г. Въпреки че прогнозата е особено мрачна, подобен спад е значително по-малък от предвиждания от Международния валутен фонд за страни като Франция, Италия и Испания.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Китай остави лихвите непроменени за пети пореден месец