Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ниската волатилност би създала нови победители от carry-trade търговията

Това показва проучване на Bloomberg на 10 валути на развиващите се пазари

Ниската волатилност би създала нови победители от carry-trade търговията

Снимка: Bloomberg L.P.

Когато скорошният скок на волатилността започне да намалява, трябва да се обърне внимание на големите победители при прилагането на стратегията carry-trade, а именни нискодоходният южнокорейски вон и малайзийският рингит.

Това показва проучване на Bloomberg на 10 валути на развиващите се пазари, сравняващо текущата волатилност с нивата й, преобладаващи през последния период на свръхниски лихвени проценти през 2012 и 2013 г. Анализът установи, че колебанията при вона и рингита са най-близки до минимумите от това време, което означава, че те предлагат по-стабилна възвръщаемост, каквато е и целта на carry-trade сделките.

Carry trade е сделка, при която инвеститорите се стремят да спечелят от разликите между основните лихвени проценти на две страни. Разликата между лихвените проценти на две страни дава възможност за арбитраж, което е и същността на инвестиции от типа „carry.“

В същото време импулсът сред централните банки в световен мащаб за намаляване на лихвените проценти за борба с влиянието на коронавируса компенсира допълнителния дълг, емитиран от страни като Бразилия, Индонезия и Южна Африка. Това  намалява привлекателността на по-традиционните фаворити за извършване на този тип сделки, които включват заемане в нискодоходна валута и инвестиране в такава, която предлага по-висока възвръщаемост.

„Много от обичайните високодоходни валути вече не са толкова високодоходни с понижаването на лихвите, но все още са променливи, така че carry-търговията, коригирана спрямо волатилността, невинаги е много благоприятна“, каза Марчин Адамчик, ръководител на отдела за дълга на развиващите се пазари в NN Investment Partners.

Още по темата

Инвеститорите вероятно трябва да се обърнат към традиционните нискодоходни активи, които имат много по-малко волатилност, което прави очакваната  възвръщаемост по-висока, каза той, като посочи юана и другите валути в Северна Азия, където растежът се възстановява.

Търсенето на по-дългосрочна възвръщаемост следва обещанието на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл да запази лихвените проценти в най-голямата икономика в света ниски за по-дълго време дори ако инфлацията се повиши. Индексът на волатилността на развиващите се пазари на JPMorgan достигна осемгодишен връх през март в разгара на пандемията, преди да спадне в средата на годината и след това да се повиши през последните седмици на фона на несигурността относно изборите в САЩ и новия пик на коронавируса.

Тримесечната мярка за волатилност на вона отчита ниво около 48-ия процентил в сравнение със средната му дневна стойност през последните 10 години, докато тази за рингита е около 50-тия. С други думи, промените в цените им са били по-високи повече от половината от времето през последното десетилетие. За мексиканското песо и китайския юан измерителят се намира над 95-ия процентил.

Ниските лихвени проценти в САЩ може да помогнат за намаляване на валутните колебания на вона и рингита още повече - по-близо до нивата, наблюдавани последно през периода от септември 2012 г. до април 2013 г., когато Фед участва в третия си кръг от количествени улеснения.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Инфлацията във Великобритания неочаквано надмина целта на АЦБ