Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини от Черноморието

Започна изграждането на културно-исторически комплекс "Ченгене скеле"

С 2,5 млн. лева европейско финансиране ще се построи етнографски комплекс, пристан и ще се купи туристическо корабче

Започна изграждането на културно-исторически комплекс "Ченгене скеле"

Изображения: Община Бургас

Още по темата
Най-древният поминък по морето - рибарството, и историята на уникалното рибарско селище „Ченгене скеле“ край Бургас ще оживеят в голям етнографски комплекс. Неговото строителство в землището на бургаския квартал „Крайморие“ започна в края на миналата седмица, съобщи БНР.

Вече са започнали строително-монтажните дейности в землището на квартал „Крайморие“, където ще се намира рибарския етнографски комплекс като естествено продължение на рибарското селище.

Финансиране и срок на проекта

2,5 милиона лева е общата стойност на трите проекта за строителството на етнографски комплекс, пристан и закупуването на туристическо корабче. Те са финансирани от ОП „Региони в растеж“ и Програмата за морско дело и рибарство. Проектите трябва да бъдат завършени до началото на следващия туристически сезон.

В популяризирането на рибарския бит и традиции предстоят още няколко стъпки, предприети вече от Община Бургас.

Очаква се по Закона за културното наследство рибарското селище „Ченгене скеле“ да бъде обявено за част от нематериалното културно наследство, а след това ще се превърне и в архитектурен, културно-исторически резерват.

Идеи, вдъхновени от бургаските рибари

„Архитектурата на целия комплекс е вдъхновена от шарения, леко хаотичен дизайн на съществуващите рибарски къщи“, каза главният архитект на Бургас Емил Бурулянов

Председателят на рибарското сдружение "Морски сговор" Димитър Янчев съобщи, че проектът за етнографски комплекс е вдъхновен от „уникалното, цветно, самобитно и пленяващо рибарско селище „Ченгене скеле“.

„Самите рибари определят селището като жив етнографски комплекс, а сега битът и традициите им ще оживеят в едно ново пространство, което ще се слива и ще допълва шарения образ на рибарските къщи. Етнографският комплекс е част от бъдещето и мечтите на рибарите“, посочи той.

От Община Бургас уточняват, че в Културно-историческия комплекс "Ченгене скеле" ще има многофункционална зала, кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за малки концерти на открито.

На територията на етнографския комплекс ще се провеждат обучения, изложби и демонстрации на рибарски практики, за да се развие морската култура, да се привлекат туристи, да бъдат създадени работни места за местната рибарска общност.

Помислено е и за подобряване на транспортната свързаност на този район. За целта се изгражда нов пристан в рибарското селище Ченгене скеле. До него ще се стига с ново корабче, което Общината ще придобие догодина. Така катамаранът "Анастасия" ще продължи да обслужва маршрута до остров Света Анастасия, а новият плавателен съд ще пътува до етнографското селище.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини от Черноморието
Наклонените кули в Бургас и Варна посрещат и изпращат корабите 24/7