Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Продажбата на дружество вдигна оборота на БФБ над осем пъти

Бяха продадени 79% от акциите на „И Ар Джи Капитал 3“ АДСИЦ, като купувачът все още е неизвестен

Продажбата на дружество вдигна оборота на БФБ над осем пъти

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Индексите на Българската фондова борса приключиха на зелена територия след червеното начало на сесията, окрилени от продажбата на дружество, което не се случва през борсата всеки ден.

SOFIX нарасна с 0,09% до 424,09 пункта, а по-широкият BGBX40 прибави 0,30% към стойността си до 97,64 пункта. Секторният BGREIT се повиши с 0,22% до 135,06 пункта, докато BGTR30 отчете ръст от 0,31% до 484,64 пункта.

Оборотът на регулиран пазар достигна 8,5 млн. лв., осем пъти над обичайните нива в последните сесии.

Още по темата

Този резултат се дължи на едно-единствено дружество – „И Ар Джи Капитал 3“ АДСИЦ, чийто дневен оборот достигна близо 7,2 млн. лв. Акциите му поскъпнаха с 60% след 48 сделки. Прехвърленият обем за деня достигна близо 1,7 млн. акции, което представлява 79,4% от капитала на дружеството.

Предстои да разберем кой е купувачът на дружеството и дали целта на покупката му е придобиване на имот в гр. Бургас, собственост на „„И Ар Джи Капитал 3“. От компанията отказаха коментар за Investor.bg, като помолиха за търпение до официалната позиция на дружеството.

На този фон приносът на компании от състава на SOFIX в дневния оборот е незначителен – едва 321,1 хил. лв. след 58 сделки с 13 от 15-те най-ликвидни дружества. Над половината от тях записаха повишение в цената на акциите си, като „Софарма“ записа най-голям ръст в цената от 3,93%. Повишението при „Химимпорт“ е с 2,92%, което му отрежда второто място сред печелившите за деня, следвано от „Първа инвестиционна банка“ с повишение от 2,15%.

От страната на губещите са четири дружества, като най-много поевтиняха книжата на „Еврохолд България“ АД – с 3,16%. Компанията е лидер по оборот с 239,5 хил. лв.

По брой сделки поведе „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ с 12 сделки.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
БФБ изпрати седмицата с три печеливши индекса