Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Израел отново под карантина - ще я спазва ли обаче?

Редица собственици на фирми заявиха, че ще продължат да работят, за да избегнат фалити

Израел отново под карантина - ще я спазва ли обаче?

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

През май Израел минаваше за страна образец за справяне с коронавирусната криза, след като още в началните етапи наложи строга повсеместна карантина и успя да сведе ежедневния брой на новозаразените до едноцифрени стойности.

Но четири месеца по-късно, след рязко облекчаване на ограниченията и отваряне на страната, броят на инфекциите се увеличи, като през тази седмица за пръв път бяха установени над 5000 случая за едно-единствено денонощие.

Точно както през април израелците не можеха да отбележат празника Пасха заедно със своите роднини, така и сега те ще бъдат затворени в домовете си за поредицата религиозни празници, започваща с Рош Хашана (Еврейската нова година, чийто първи ден е днес).
   
И така, защо ситуацията в Израел се влоши толкова драстично?
   
Експерти отдадоха това на прекалено рязкото отхлабване на ограниченията и липсата на стратегия след отмяната на първата карантина. Масови прояви като сватби и училищни тържества също допринесоха за разпространение на инфекцията. Завръщането на учениците в училищата, където децата са по 30-40 в паралелка, също доведе до възникването на нови огнища.
   
Вчера образователната система беше скоропостижно затворена, след като шефът на израелския национален оперативен щаб за борба с коронавируса Рони Гамзу отдаде увеличението на случаите в Израел на децата в училище, в частност на тези на възраст от десет години нагоре.

Експерти посочиха като причина и системата за установяване на контактни лица, която според тях е недостатъчно ефективна.
   
Броят на новозаразените е особено голям сред арабската и ултраортодоксалната общност, в които често явление е големи семейства да живеят заедно в тесни жилища и в които имаше документирани случаи на масови прояви, включително молитви и сватби, в нарушение на въведените от здравното министерство ограничения.

Какво предвижда тази карантина?

    - хората са длъжни да стоят в радиус от не повече от 1 км от своя дом, макар че са предвидени редица изключения като пътуване до работното място, излизане за покупка на стоки от първа необходимост като храни и лекарства, излизане за участие в протести или за практикуване на спорт.

    - държавните образователни институции са затворени с изключение на тези за деца със специални потребности.

    - забранено е да работят на хотелите, моловете, местата за отдих и развлечение, салоните за красота, спортните обекти и плувните басейни. Могат да работят магазините за стоки от първа необходимост, а също и аптеките, банките и пощенските клонове. Няма проблем и хората да посещават работните си места, стига те да не са отворени за обществен достъп.

    - събиранията са ограничени до максимум 10 души на закрито и 20 души на открито.

    - общественият транспорт ще продължи да работи, но с ограничения за броя на пътниците.
   
Имаше ли съпротива срещу карантината?  
   
Вътре в самото правителство имаше доста разногласия и резки колебания и промени, включително оставката на министър от ултраортодоксална партия участник в коалиционното управление заради строгите ограничения за молитвите в синагогите по време на еврейските празници.
   
Други министри, които са против налагането на нова тотална карантина, заявиха, че тя ще бъде "катастрофа" за израелската икономика и ще създаде стотици хиляди нови безработни.

Как реагира обществеността?

Като се има предвид растящото недоверие сред широката общественост към правителството, изглежда малко вероятно гражданите да спазват предписанията така стриктно, както при първата карантина.
   
Редица собственици на фирми заявиха, че ще продължат да работят, за да избегнат фалити.
   
Към това се прибавя и лошият пример, който държавното ръководство даде при първата карантина - той ядоса гражданите и може да доведе до нарушаване на правилата по време на празниците.
   
Премиерът Бенямин Нетаняху и президентът Реувен Ривлин празнуваха Пасха с децата си дори и въпреки че това беше забранено на останалото население.
   
И двамата се извиниха, изтъквайки, че такива били обстоятелствата, но в сряда Ривлин отново се извини на нацията за поведението си. И през новата карантина ще бъде забранено да се ходи в дома на други хора с изключение на случаите, когато например става дума за работа или за оказване на помощ на човек в затруднено положение.

(БТА)

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Начало
Бруйет: САЩ биха били различни без шистовия газ