Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Софийският университет се изкачва с 50 места в световна класация

Алма матер е единственото българско висще училище, което попада в класацията на най-добрите университети в света QS World University Rankings

Софийският университет се изкачва с 50 места в световна класация

Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ се изкачва с 50 места в световната класация на университетите QS World University Rankings за 2022 г. и е класиран в топ 46%.

Алма матер е единственият български университет, който намира място в класацията, поставен на 591-600 място сред 1300 висши училища в света.

Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. и сегашното място е най-високото до момента.

Университетите се оценяват на базата на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, брой цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели.

Масачузетският технологичен институт остава най-доброто висше учебно заведение в света с максимална оценка от сто точки. Той оглавява класацията за рекордната десета поредна година.

Оксфордският университет с оценка от 99,5 точки скача от пето на второ място тази година. Станфорският университет, който миналата година заемаше втората позиция, сега е на трето място, въпреки че подобрява оценката си. Той дели позицията с Кеймбриджкия университет с резултат от 98,7 точки.

Харвардският университет заема пето място в класацията, което е най-слабото му представяне в историята.

В десетката попадат още Калифорнийският технологичен институт, Imperial College в Лондон, Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих, University College London и Чикагският университет.

Два от университетите в топ 20 се намират в континентален Китай за първи път в историята. Това са университетът Цинхуа в Пекин и Пекинският университет. В същото време напредъкът на Малайзия и Русия се забавя след години на подобрение на представянето, но и двете страни имат по един университет в топ сто.

48% от японските университети също отстъпват назад в класацията, а най-добрият университет в Латинска Америка е университетът на Буенос Айрес на 69-о място.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Председателят на ДАМТН: Проблемни са малките язовири