Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Около една трета от българите в чужбина искат да се върнат у нас, според експерт

При работа от вкъщи работното време се увеличава с около час, коментира Георги Първанов от Българската асоциация за наемане на хора

Около една трета от българите в чужбина искат да се върнат у нас, според експерт

Снимка: архив БТА

Наблюдава се вълна българи в чужбина, които искат да се върнат в страната. Това коментира пред в предаването на БНР „Преди всички“  Георги Първанов, член на борда на директорите на Българската асоциация за наемане на хора, представител на голяма фирма за човешки ресурси и част от проекта Bulgaria Wants You.

„По наши проучвания около една трета от българите в чужбина, което е между 700 000 и 1 000 000 души, имат твърди намерения да се върнат. Имаме от домашни помощнички в Англия до изпълнителни директори от Австралия, които искат да се върнат“, коментира Първанов. 

България има нужда от много по-добро законодателство за гъвкава и временна заетост, заяви той. „В момента единствените опции за гъвкава и временна заетост са по заместване или да се извърши конкретна работа. Това означава, че все още огромни сектори на бизнеса са в сивия сектор“, посочи Георги Първанов. Трябва да се разширят много повече възможностите за гъвкава и временна работа, категоричен е той.

Съществуващата уредба, че не повече от 30% от персонала може да бъде на гъвкава и временна заетост, е страшно ограничаваща за бизнеса, смята експертът.

Не наблюдаваме спад на заплатите в кризата, посочи още Георги Първанов. Някои компании са орязали частично допълнителните придобивки, като ваучери за храна, транспорт и бонуси. Това обаче не засяга основните заплати. „Често даже хората, които работят проектна работа или на временна заетост, получават повече от тези, които работят на постоянна", казва той. 

Още по темата

Неофициално, отчетено и от западни проучвания, се наблюдава увеличаване на работното време с почти час при т.нар. home office или работа от вкъщи, отбеляза още Първанов. „Поради това, че е много размита границата докъде работиш от вкъщи и докъде ти е домакинската работа, е трудно да се изчисли. Не мисля, че в повечето компании това се заплаща допълнително“, посочи той.

В дългосрочен план работата от вкъщи не е толкова продуктивна, подчерта Георги Първанов. За него най-добрият вариант е комбинираният – работа в офис среда и работа от вкъщи.

Като друг проблем той открои липсата на електронна трудова книжка, което би намалило бюрокрацията за бизнеса.

Относно тревожната тенденция за рязък скок на безработните през последните две седмици Георги Първанов посочи, че очакванията са били това да се случи наесен, а сега е притеснително, че се случва доста по-рано. „Вече трета седмица, макар и с малко над 1000 човека, броят на новите безработни е по-голям от тези, които са си намерили реализация“, коментира той.

Извън сегашната програма за субсидирана заетост с тримесечна продължителност е необходимо спешно да се въведат и други мерки, изтъкна Първанов. „Грантове, да се субсидират създадени работни места и в програмите за субсидирана заетост да се удължи срокът на поне 6 месеца, така че да се даде глътка въздух на бизнеса“, смята той.

На запад има позитивни новини – миналия месец продажбите на нови автомобили бележат почти 400% ръст, а това е ключов индикатор за състоянието на икономиката, каза още Георги Първанов. „Там наблюдаваме едно очевидно V-образно възстановяване“, заключи той.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България