Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НСИ: Българите се топят с около 50-60 хил. души на година

Поради миграция или смърт имаме такива тенденции и те са устойчиви, каза Диана Янчева, зам.-председател на НСИ

НСИ: Българите се топят с около 50-60 хил. души на година

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor.Media Group

От Националния статистически институт очакват резултатите от предстоящото преброяване на населението да покажат, че българите се топят с около 50-60 000 на година.

Новото преброяване на населението ще започне на 22 януари в 00:00 ч.

"Очакваме, че сме намалели. Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е, че с около 50-60 000 на година се стопяваме. Било поради миграция или смърт, имаме такива тенденции и те са устойчиви", коменетира по БНТ Диана Янчева, зам.-председател на Националния статистически институт (НСИ). 

В момента текат подготвителните етапи за преброяването. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, вече започна и етапът по набирането им, посочи тя. По думите й кандидатите  трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани, хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби.

Още по темата

Преброяването трябва да установи броят на българите и възрастовата структура.

„Не ни интересува дали жилището, в което живеете, е законно или незаконно, има или няма Акт 16, за нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", обясни Янчева.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване.

Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

По думите на зам.-председателя на НСИ заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път.

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: „Не желая да отговоря" или „Не мога да отговоря".

От Националният статистически институт очакват близо 70% от населението да се възползва от електронното преброяване през следващата година.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Над 178 млн. лв. са одобрените кредити по двете гаранционни програми на ББР