Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ив. Михайлов: Чуждестранните инвеститори изчакват заради политическите промени

Служебното правителство ще работи като икономическо, посочи председателят на Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии"

гледано: 2076   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Чуждестранните инвеститори са поставени в ситуация на изчакване заради политическите промени, през които минава страната ни. В региона се конкурираме със страни, които имат доста добри заявки и добра предвидимост, докато ние може да се каже, че преминаваме през турбулентни промени. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Иван Михайлов, председател на Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии".

„Една Гърция изведнъж се трансформира в IT дестинация. Защо не и Сърбия, там също се правят доста инвестиции. Ние се намираме в ситуация на политически промени, които поставят инвеститорите в една изчакваща ситуация“, поясни той.

По думите на Михайлов служебния кабинет не може да си позволи да измести фокуса само върху изборите и да загърби всички останали важни теми.

„Инвеститорите са много чувствителни към политическата и икономическа стабилност на средата, така че ние се намираме в един много чувствителен етап, в който трябва да покажем гарантираност и предвидимост. Не можем да загърбим останалите важните теми – нашият живот продължава“, посочи гостът.

Още по темата

Според него съставът на служебното правителство е предимно от представители на бизнеса. „Много малко от членовете можем да определим като политически фигури - повечето са лица на бизнеса“, е мнението на Михайлов.

Той напомни, че заявката за експертен кабинет беше дадена на доста ранен етап, затова не е изненада, че експертите са водещи.

„В рамките на този кабинет не можем да очакваме политическа окраска предвид това, че това е служебно правителство – ние очакваме конкретни действия. Заявката е повече от ясна – да се работи експертно“, отбеляза Иван Михайлов и определи правителството като икономическо.

Той смята изборът на Кирил Петков за служебен министър на икономиката като човек от бизнеса за плюс, като според него дори е предимство, че той е без опит в държавната администрация, но очаква, че екипът му ще има необходимата експертност.

„Имаме редица примери в Европа, където в различни държавни институции се прилагат бизнес методи. Смятам че бизнес подходът и бизнес мисленето в случая са позитив, защото се разбират проблемите на бизнеса от другата страна“, поясни гостът.

Иван Михайлов коментира още дигитализацията, икономическата инфраструктура в страната и докога трябва да продължат мерките за подкрепа на бизнеса.

Според него е изключително важно мерките за подкрепата на бизнеса да продължат, а приоритетите в Националния план за възстановяване и устойчивост да са кръговата икономика, дигитализацията и зелената сделка, но през призмата на промяна и преквалификация.

Какви конкретни мерки очаква бизнесът от служебното правителство? Какви законодателни инициативи подготвя бизнесът за следващия парламент?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Председателят на ДАМТН: Проблемни са малките язовири