Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ИПИ: България все още е тромава при привличането на нови инвеститори

Необходимо е да се съкратят административните процедури и да се намалят данъците, особено на ниво общини, посочва икономистът Адриан Николов

ИПИ: България все още е тромава при привличането на нови инвеститори

Снимка: Архив Ройтерс

България е сравнително тромава по отношение на привличането на инвеститори. Необходимо е съкращаването на административни процедури и намаляването на данъци. По-доброто определяне на местните данъци и такси, най-вече на данъка върху дохода, в рамките на общините, също е препоръчително. Това мнение изрази Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

Николов коментира и темата за икономическите данни на отделните страни в еврозоната за второто тримесечие и тези за икономиката на САЩ. Според икономиста, разликата, която се наблюдава сред данните на отделните държави, е следствие от две обстоятелствата. Първото е състоянието на членките в еврозоната преди кризата, като например Италия и Испания, плъзгащите се по ръба на рецесията още през 2019 г. Другият важен фактор е реакцията в отговор на пандемията.

Според Николов ударът върху туризма също има значение в случая. По думите на експерта друг важен фактор при икономическите данни е процесът около Brexit, който влияе върху имотния пазар в Испания.

Николов изрази притеснения относно високото ниво на безработица в САЩ, което се наблюдава през последните два месеца.

Относно мерките на Европа той посочи схемата за частична безработица като елемент на социалност, която запазва относително структурата на пазара на труда от щетите на пандемията, но пък насочва страните към използване на мащабни стимули като спасителния план от 750 млрд. евро.

"Не се знае дали средствата ще насърчат структурните реформи, или ще генерират безсмислени проекти както досега", твърди Николов, добавяйки: "От европейските страни Германия бе най-добре подготвена да отговори на здравната криза".

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро