Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов и Медведев обсъдиха АЕЦ "Белене" и газов хъб „Балкан“

В региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, смята българският премиер

Борисов и Медведев обсъдиха АЕЦ "Белене" и газов хъб „Балкан“

Снимка: Министерски съвет

АЕЦ "Белене", газов хъб „Балкан“ и сътрудничество на две морета - Черно и Каспийско, обсъдиха на среща помежду си българският и руският премиер. Двамата разговаряха в рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Тема на разговора между Бойко Борисов и Дмитрий Медведев бе възможността за реализация на проекта АЕЦ "Белене", но при поставените от българската страна условия.

Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене се приемат до 19-ти август, посочват от Министерския съвет.

Според Бойко Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона. 

Още по темата

Българският премиер също обърна специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан“. Това бе и енергийната тема, която беше сред акцентите на разговора в „Аваза“ вчера. Премиерът Борисов отбеляза, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС. Диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС, посочи Борисов и добави, че България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни.

Във връзка със сътрудничеството в областта на транспорта, министър-председателят Борисов посочи интереса на страната ни да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически ро-ро фериботи.

Борисов акцентира върху желанието на страната да продължи да развива сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика.  

 

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро