Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

114 безработни са започнали собствен бизнес с парите от обезщетението си

Има законова възможност да се получи накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал

114 безработни са започнали собствен бизнес с парите от обезщетението си

Снимка: Getty

Общо 114 безработни са се възползвали от началото на годината от възможността да стартират собствен бизнес със средствата от паричното си обезщетение от държавата.  Информацията съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Най-често те са отваряли обекти за търговия или услуги, като счетоводни, консултантски, фризьорски и други. Бизнес в сферата на земеделието са стартирали двама безработни, а други двама са организирали своя производствена дейност. 

Още по темата

Припомняме че, в Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност безработните лица да вземат накуп цялото дължимо обезщетение за безработица, което да послужи като стартов капитал. Ако преценят, че имат нужда от допълнителна подкрепа за стопанската си дейност, може да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат средства за квалификация за управление на новата си фирма, за сферата, в която е стартиращият бизнес, както и за ползване на консултантски услуги.

В случай, че имат нужда от персонал и наемат безработно лице, ще получават и средства за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата, припомнят още от ведомството.

Това е насърчителна мярка на Агенцията по заетостта. За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в Бюрото по труда, в което са регистрирани, припомнят още от Министерството на труда и социалната политика.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Парични помощи за хората с увреждания без индивидуална оценка предлага МТСП