Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

77 заинтересовани за основния бизнес на Wirecard

Щетите за кредитиращите банки и инвеститорите може да достигнат 3,2 милиарда евро

77 заинтересовани за основния бизнес на Wirecard

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Временният администратор по несъстоятелността на листнатата на водещия германски фондов индекс Dax компания Wirecard, която е замесена в скандал за милиарди евро, отчита напредък в търсенето на инвеститори: 77 потенциални клиента са подписали споразумения за поверителност за проверка на основния бизнес, заяви в петък адвокатът Майкъл Джафе.

„Уверени сме, че ще намерим инвеститор за основния бизнес, който предлага значителни предприемачески възможности на изключително растящ пазар за инвеститорите“, поясни той. По думите му бизнес операциите трябва да продължат.

Още по темата

Бизнесът с издаването на кредитни карти (Issuing) и фактурирането на онлайн трансакции (Acquiring) се е стабилизирал по време на процедурата по несъстоятелност „въпреки изключително трудната начална ситуация", заяви Джафе. Ликвидността била обезпечена дори без обемен заем, поясни още той, цитиран от Handelsblatt.

Wirecard AG и няколко дъщерни дружества се сринаха в края на юни, след като салдата по сметки в размер на 1,9 милиарда евро се оказа фалшива. Прокуратурата разследва бившето ръководство на компанията, оглавявана от изпълнителния директор Маркус Браун, предимно заради измами в големи мащаби. Браун и още двама бивши мениджъри са в ареста.

Джафе се опитва да осребри остатъците от компанията в полза на кредиторите. Най-напреднала е продажбата на американския бизнес с предварително заредени разплащателни карти, който Wirecard придоби от Citigroup през 2016 година. 60 заинтересовани страни са подписали споразумения за поверителност, които им дават право да разгледат финансовите документи. „(Те) проявяват значителен интерес към придобиването на независимо действащата компания, оперираща на пазара“, каза Джафе.

Според германското право администраторът по несъстоятелност се опитва да намери купувач за най-важните части на компанията до момента на отваряне на процедурата - което в случая на Wirecard се очаква да бъде началото на септември. Wirecard Bank, която беше отделена от финансовия регулатор BaFin от Wirecard AG, не е част от основната дейност, обявена за продажба. Отделен процес на продажби тече за нея, но с него не се бърза, защото самата банка не е неплатежоспособна.

Wirecard заяви през юни, че салда за 1,9 милиарда евро вероятно са фалшиви. Прокуратурата в Мюнхен предполага, че бордът на Wirecard отчита фалшива печалба от 2015 г. насам. Щетите за кредитиращите банки и инвеститорите може да достигнат 3,2 милиарда евро.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Експерт: България няма ясна дипломация за опазване на околната среда