Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Учени тестват ефективността на защитните маски

Изследване класира маските според тяхната степен на защита по отношение на дихателните капки, отделяни от човешката уста по време на разговор или при кихане

Учени тестват ефективността на защитните маски

Снимка: Duke University

Училищата отварят отново врати, увеселителните паркове посрещат престрашилите се посетители, а ресторантите осигуряват открити места и нужната дистанция, за да привлекат отново клиенти. Но въпреки признаците, че животът се връща към нормалното си състояние, пандемията от коронавирус все още е тук, пише CNN.

Ето защо група изследователи от Duke University  създадоха проста техника за анализ на ефективността на различните видове защитни маски, които се превърнаха в критичен елемент в борбата за овладяване на пандемията по света. 

Още по темата

В изследването, публикувано в петък, експерти от отдела по физика на Duke University  демонстрираха метод, който използва лазерен лъч и мобилен телефон за оценка на ефективността на маските, като изучават предаването на капчиците при дишане по време на интензивна реч.

"Ние използваме черна кутия, лазер и камера", заяви Мартин Фишер, един от авторите на изследването, пред CNN".

В предната част на кутията има дупка, в която даден човек може да говори в нея. Камера на мобилния телефон е поставена на гърба на кутията, за да записва светлината, която се разпръсва във всички посоки от дихателните капчици, които прорязват широкия лазерен лъч, докато човекът говори.

Здравните експерти са прекарали месеци в изучаване на ефективността на маските, определяйки ги като един от най-надеждните инструменти за подпомагане на борбата срещу коронавируса.

И все пак не всички маски могат да се похвалят с нужната ефективност.

Учени тестват 14 популярни вида маски, включително професионално модела N95, която обикновено се използва от здравните работници. Тя е определена за най-ефективната маска по време на изследването, като всяка от маските е тествана по 10 пъти.

Трипластните хирургически маски и памучните такива, които много хора си правят у дома, също отчитат висока ефективност.

Като най-ненадеждни са маските, които покриват врата и лицето до носа, често използвани от практикуващите спортно бягане, джогинг и т.н. Това е така, тъй като материалът, от който са изградени тези маски, разпокъсва дихателните капчици, превръщайки ги в дъжд от по-малки такива, които успяват да преминат през текстилната преграда.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Други
Царството на въглеводородите насочва фокуса си към зелените облигации