Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Citi: Близкият изток ще излезе от рецесията по-късно от другите държави

Глобалното възстановяване също може да се измести във времето, казва Дейвид Ливингстън, главен изпълнителен директор в американския банков гигант

Citi: Близкият изток ще излезе от рецесията по-късно от другите държави

Снимка: Bloomberg

Много е вероятно Близкият изток да излезе от рецесия по-късно от някои други части на света, но все пак статутът на Саудитска Арабия като най-голямата регионална икономика ще ѝ осигури добър достъп до пазарите на дългове. Това стана ясно от думите на Дейвид Ливингстън, главен изпълнителен директор на американския банков гигант Citi, за Европа, Близкия изток и Африка, по време на онлайн дискусия на компанията, посветена на уроците от коронакризата и перспективите пред световните икономики.

„Повечето хора очакват по-рязко възстановяване в региона на Близкия изток през 2021 г., което донякъде обаче се забавя. В Citi считаме, че и глобалното възстановяване може да се измести във времето“, каза той.

„Бих казал, че най-голямата икономика в региона и наличието на много инвестируемо богатство в кралството дава на Саудитска Арабия достъп до ликвидност, както и възможност за финансиране на правителствения бюджет. Със сигурност международните капиталови пазари ще продължат да играят важна роля в този процес, но не може да се разчита само на тях“, посочи Ливингстън. Той подчерта, че обстановката се усложнява на пазарите на вътрешен дълг, особено в контекста на разглеждането им като ресурс за набиране на средства. 

Още по темата

Citi участва в някои от големите емисии ценни книжа на Саудитска Арабия, включително и в предлагането на Saudi Aramco за 12 млрд. долара миналата година.

Ливингстън подчерта, че е подходяща стратегия компанията да обмисли финансирането на своята амбициозна дивидентна политика отчасти чрез издаване на дълг.

„Вътрешният пазар на дълг в кралството вече узрява, а с него и възможността финансирането да бъде по-балансирано и да не се разчита толкова много на  международните капиталови пазари. Това е много добра стратегия“, изтъкна той.

Според него не са съществени опасенията, че управляващите в Саудитска Арабия са прибегнали до мерки за строги икономии в отговор на икономическата криза и блокирането на множество производства в резултат на пандемията. „Бих казал, че икономиите не са значителни, защото в крайна сметка голямото предизвикателство с COVID-19 е вредата, която вирусът нанася на икономиките, в частност на отделните бизнес субекти, на малкия бизнес, на малките магазини, но и на големите корпорации. И именно тук е разковничето – да се намери баланс между спасяването на поминъка на малките и спасяването на големите, а това не е никак лесно“, каза още Дейвид Ливингстън.

Относно икономическия растеж в региона и перспективите пред глобалната търговия той предупреди, че няма нужда да „се гледа твърде песимистично върху сегашния депресивен климат“.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Други
Самолетното гориво вече е толкова евтино, че се използва за кораби