Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Румъния обяви търг за проучване за довършителна дейност на АЕЦ „Черна вода“

Проектът се отнася за доизграждането на Трети и Четвърти блок на централната и е на стойност 234 хил. долара

Румъния обяви търг за проучване за довършителна дейност на АЕЦ „Черна вода“

Снимка: Pixabay

Румъния обяви търг за предпроектно проучване за довършване на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Черна вода“. Проектът е на стойност 1 млн. леи (245 000 долара), съобщи Economica.Net. 

Още по темата

Румъния планира да създаде Стратегически координационен комитет за проекта за построяване на енергоблоковете, съобщава Държавен вестник. Търгът за предпроектното проучване включва прогноза за търсенето на електроенергия и нейната стойност, актуализиран финансов модел, който да вземе предвид настоящата ситуация на енергийния и строителния пазар, актуална информация за инфраструктурата на румънската електропреносна мрежа и др.

АЕЦ „Черна вода“ е единствената атомна електроцентрала в Румъния и се състои от два реактора под налягане с тежка вода от 650 мегавата. Първи енергоблок започна работа през 1996 г., а Втори – през 2007 г. Операторът Nuclearelectrica планира да удължи живота на Първи енергоблок до 60 години.

„Развитието на допълнителни мощности за производство на ядрена енергия в Румъния е предвидено както в Румънската енергийна стратегия 2019-2030 с хоризонт 2050 г., така и в Националния интегриран план в областта на енергетиката и изменението на климата 2021-2030 г., като ядрената енергия представлява стълбът на декарбонизацията, както фактор в осигуряването на енергийна сигурност в Румъния", посочват от Румънския атомен форум (Роматом).

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Централна и Източна Европа
Защо Армения и Азербайджан се бият за Нагорни Карабах?