Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Борсата в Румъния влиза в индексите на FTSE Russell за развиващите се пазари

Местният кредитор Banca Transilvania и ядреният оператор Nuclearelectrica са изпълнили необходимите критерии, за да бъдат включени в индексите All-Cap

Борсата в Румъния влиза в индексите на FTSE Russell за развиващите се пазари

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Фондовата борса в Букурещ обяви, че се включва в индексите на развиващите се пазари на глобалния доставчик на индекси FTSE Russell.

Това ще позволи на румънския капиталов пазар и икономика да привлече допълнителни инвестиции през следващите години и изпраща силен сигнал към частни и държавни компании, че те могат да нараснат значително чрез фондовия пазар, посочва румънската фондова борса в съобщение, цитирано от Seenews.com.

Новите инвестиционни фондове, които управляват милиарди евро, ще могат да инвестират в румънските компании, котирани на борсата в Букурещ, което беше невъзможно преди поради ограниченията, генерирани от статута на граничен пазар.

"Свидетели сме на исторически момент. Това е ясно и неоспоримо международно признание, което румънският капиталов пазар получава. Това е повече от валидиране на ценностите, насърчавани от капиталовия пазар; това е потвърждение на усилията на Румъния да бъде включена в безпрецедентна инвестиционна вселена“, коментира изпълнителният директор на фондовата борса в Букурещ Адриан Танасе.

Новата класификация идва, след като FTSE Russell повиши статута на Румъния до вторичен развиващ се пазар през септември 2019 г.

Местният кредитор Banca Transilvania и ядреният оператор Nuclearelectrica са изпълнили необходимите критерии, за да бъдат включени в индексите All-Cap, посветени на развиващите се пазари, които включват големи, средни и малки компании.

Така Banca Transilvania стана първата частна румънска компания, регистрирана на BVB, която е включена в индексите на FTSE Russell, посветени на развиващите се пазари.

"Преди 23 години, когато бяхме регистрирани на фондовата борса в Букурещ, бяхме малка банка с капитализация от 10 милиона долара. Днес имаме водеща позиция както в банковия сектор, така и по отношение на ликвидността на фондовата борса за включването на Румъния в индекса FTSE Russell“, коментира Хория Чиорчила, председател на Съвета на директорите на Banca Transilvania.

Nuclearelectrica е първата държавна румънска компания с мажоритарно участие, регистрирана на BVB, която е включена в индексите на FTSE Russell, посветени на развиващите се пазари.

„Включването ни в индексите на FTSE Russell от тази есен отразява усилията и мотивацията ни да имаме стабилна компания и в същото време да подкрепяме развитието на фондовата борса в Букурещ чрез привличане на нови инвеститори“, казва изпълнителният директор на компанията Козмин Гита.

Производителят на пластмасови изделия TeraPlast ще бъде първата румънска компания, включена в глобалния индекс на FTSE Micro-Cap.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Централна и Източна Европа
Държавите в ЦИЕ трябва да си сътрудничат, за да развият капиталовите пазари