Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Адриан Танасе: 2020 г. беше положителна за Букурещката фондова борса

През следващото десетилетие проникването на инвестиции на Букурещката фондова борса от румънското население трябва да достигне 20%, съобщи главният изпълнителен директор

гледано: 2136   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
2020 г. беше трудна за всички, но се оказа изключително положителна за Букурещката фондова борса заради развитието на вторичния пазар и включването в индекса на развиващите се пазари - FTSE Russell. Отчетохме огромна активност на първичния пазар главно при облигациите, имахме 70 кръга финансиране от частни и публични компании, достигайки исторически нива на ликвидност. Това сподели в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Адриан Танасе, главен изпълнителен директор на Букурещката фондова борса.
Още по темата

"Включването на Букурещката фондова борса във FTSE Russell и по-специално на Banca Transilvania и Nuclearelectrica във FTSE Global All Cap беше успех на цялата капиталова общност в Румъния. Работихме усърдно с емитентите, регулаторите и пазарните участници, като успяхме да изпълним критериите за ликвидност за тези две компании", коментира той.

По отношение на плановете на Букурещката фондова борса да бъдат признати румънски компании от MSCI Frontier Markets 100 Адриан Танасе посочи, че MSCI има също определени критерии за ликвидност за дружествата, но допълни, че засега няма перспективи за включването им в този индекс.

"Главната ни цел да е консолидираме позицията си във FTSE Russell", заяви главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса.

Адриан Танасе потвърди, че миналата година беше трудна за глобалната икономика, но смята, че румънската икономика остава една от най-динамичните в ЕС и в момента, в който пандемията отшуми, „нейният потенциал би се завърнал в радарите на инвеститорите“.

Още по темата

"Представянето на румънската икономика беше и е изцяло подкрепено от фундаментите - отчетохме 5% спад на БВП през 2020 г., но очакваме възстановяване тази година, достигайки 4-процентен ръст", прогнозира главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса.

Адриан Танасе разкри, че най-големият риск пред икономиката на северната ни съседка е фискалният дефицит, но потвърди, че със сегашните мерки на румънското правителство има добри перспективи за възстановяване.

Той информира, че новият кабинет на Румъния дава заявка, че ще бъде дисциплиниран при контролирането на фискалния дефицит и ограничаването му в допустими граници. „Ако дефицитът е добре управляван, то тогава икономическото възстановяване ще бъде устойчиво", категоричен е експертът.

Той е на мнение, че партньорството между Букурещката фондова борса и румънския кабинет е изключително важно и сподели, че двете институции интензивно комуникират помежду си във връзка с мерките, насочени към развитието на капиталовите пазари.

"Подозираме, че правителството ще започне да използва по-активно капиталовия пазар в близко бъдеще. Миналата година имахме две емисии държавни облигации, като не само очакваме този тренд да продължи, а и чакаме да започнат да се търгува емисия акции на Hidroelectrica", каза главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса.

Той се надява, че ще се засили участието на местното румънско общество на фондовата борса, което към този момент е ниско - около 10%.

"Усилията ни през следващото десетилетие е проникването на инвестициите на борсата от страна на румънското население да достигне 20%", определи това като най-големия приоритет в по-голямото интегриране на Букурещката фондова борса Адриан Танасе.

Кои са предизвикателствата пред румънската икономика? Как ще се улесни процесът на листването на борсата? Ще излязат ли повече малки и средни румънски фирми на европейския капиталов пазар?

Повече по темата за представянето на Букурещката фондова борса и перспективите пред румънската икономика, както мнението на Адриан Танасе по отношение на Съюза на капиталовите пазари, може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Централна и Източна Европа
Каква е ролята на България в размразения конфликт Украйна – Русия?