Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Икономист: България може да заседне задълго време в ERM II

България няма да има проблем с формалните критерии за членство в чакалнята на еврозоната, но ще има трудности при качествените критерии, смята д-р Щерю Ножаров

Икономист: България може да заседне задълго време в ERM II

Снимка: БГНЕС

България много скоро ще стане член на валутния механизъм ERM II. Престоят ѝ в чакалнята на еврозоната обаче ще е доста дълъг. Това каза д-р Щерю Ножаров, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Ножаров България няма да има проблем по отношение на формалните критерии за членство в ERM II, но ще има трудности по отношение на качествените критерии, които включват качеството на институциите, на бизнес средата, на живот. 

Още по темата

“В бъдеще България все повече ще бъде следена за изпълнение на качествените критерии”, посочва Ножаров.

Той отбеляза, че тепърва България ще бъде следена много строго на база на множество външни статистически източници.

По отношение на капитализацията на Първа инвестиционна банка икономистът посочи, че със 17% или 18% участие държавата не може да влияе върху решенията на банката. “Тук не става въпрос за национализация”, изтъкна той.

“Важното е оттук нататък държавата да оповести как ще излезе от тази своя акция, за да спази изискванията за публичност”, посочва икономистът.

По думите на Ножаров фрагментацията на световните икономики е притеснителна, тъй като води до прекъсване на веригите на доставки и съответно инфлационен натиск.

Той отбеляза, че след успокояване на ситуацията потребителското търсене вероятно ще се увеличи, имайки предвид и стимулите на правителствата и централните банки.

"Всичко това може да ускори инфлацията у нас до 5% след края на тази година, ако не се предприемат предварителни мерки”, смята още гостът.

Вижте целия разговор във Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
Бизнесът се среща със студенти на форум за кариери