Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Жилищен комплекс за 60 млн. лв. ще се появи южно от Ринг Мол в София

Първият етап от "Морени клуб резиденс" трябва да завърши за 28 месеца

Жилищен комплекс за 60 млн. лв. ще се появи южно от Ринг Мол в София

Снимка: Планекс Инвест

Строителството на един от най-мащабните жилищни комплекси в София, „Морени клуб резиденс“, започна със символична първа копка днес. Теренът от 90 декара, върху който ще се изгражда комплексът, се намира южно от Ринг Мол и магазин ИКЕА. Партньори в проекта на стойност 60 млн. лв. са инвестиционно-консултантската компания „Планекс Инвест“ и гръцкото дружество „Данаос Дивелопмънт“, което е собственик на терена.

Жилищен комплекс „Морени“ ще включва 13 триетажни сгради с общо 256 двустайни, тристайни и четиристайни жилища и 33 еднофамилни къщи. Само 13 500 кв. м от терена ще бъдат застроени с нискоетажно строителство, като комплексът ще предлага панорамна гледка към Витоша и обширна паркова зона.

„Това е проект, който изглежда различно и създава конкуренция между инвеститорите. Наоколо започнаха много нови проекти, надявам се този също да е един от успешните, които отговарят на нашия девиз, а именно: Зеленият район на София“, каза кметът на район „Витоша“ инж. Теодор Петков. Според него това е и поредният проект, който доказва, че метрото трябва да продължи да се развива в тази посока на София. Той благодари на собственика на терена „Данаос Дивелопмънт“, че е дал право на преминаване на бъдещия лифт, който трябва да се свърже с метрото, макар че това е намалило възможността за реализиране на по-големи застроявания.

„Този проект е по-различен от предишните, които Планекс Инвест реализира, преди всичко с доброто си местоположение и правилната концепция за това място“, коментира пред Investor.bg инж. Пламен Андреев, управител на „Планекс Инвест“.

„Струва ми се, че успяхме да намерим правилното решение, така че намесата на човека в природата да е минимална. През годините винаги съм се водил от думите на един велик архитект, който казва, че намесвайки се в природата, след завършването на проекта нещата трябва да изглеждат така, сякаш винаги са били там“, допълва той.

Още по темата
„Целта ни беше да  постигнем малка плътност на застрояването, относително големи разстояния между сградите и ниска етажност. Всички сгради са разположени по хода на слънцето, т.е. осигурява се ослънчаване изток-запад за всички жилища. Те имат поглед към панорамата и към планината. Разположението на сградите на такъв принцип позволява да не променяме движението на въздуха, т.е. като цяло климатът на ливадата, където ще се изгражда комплексът, ще бъде запазен“, казва инж. Андреев.

Друга съществена част в концепцията е изнасянето на цялото автомобилно движение по периферията на комплекса и минималното допускане на автомобили във вътрешността му. „Всички многофамилни сгради разполагат с подземни паркинги и ще има достатъчно закрити и открити паркоместа за всички апартаменти. Това вече не е лукс, а необходимост, тъй като е съвсем нормално да се очаква, че всяко жилище ще има нужда от автомобил. В момента оптимизираме нещата, така че да можем да получим необходимия брой паркоместа и за гости“, отбелязва инж. Андреев.

Предвидени са също около 600 кв. м езера и покрита река, около които хората да се разхождат и почиват, кътове за почивка и спорт на открито, детски развлечения, зона за разходка на домашни любимци.

„Последните ни идеи са свързани с територията, която попада в сервитута на лифта. На базата на наши проучвания решихме да направим зона с индивидуални градинки, които да могат да бъдат ползвани за собствени цели от обитателите на комплекса срещу минимален наем“, казва инж. Андреев.

Той допълва, че изискванията към сградното проектиране се основават на сериозно предварително проучване с близо 1000 потенциални клиенти, които са споделили в какви условия биха искали да живеят. „Избегнали сме контакта от балкон до балкон между двама съседи, за да може всеки обитател да усети своята индивидуалност“, отбелязва инж. Андреев.

Проблемът с климатиците по фасадата също е бил решен, като е предвидено те да бъдат на покривите. „Предвид височината на застрояване това е технически възможно. Решили сме как да използваме и подпочвените води за поливни нужди. Ще експлоатираме всичко, което ни дава природата, но по възможно най-интелигентен начин, без да я засягаме“, допълва той.

Проектът ще се реализира на два етапа, като първият етап, който обхваща около 60% от застрояването, трябва да завърши в срок от 28 месеца. Крайният срок на целия проект с всички сгради в него е фиксиран до есента на 2025 г., но инж. Андреев смята, че работата може да завърши много по-рано.

„Предстои ни много сериозно строителство и ще се стремим то също да бъде много природосъобразно, включително всички земни работи, оформяне на терена, откоси, армиращи системи, които не са бетон и стомана. В този комплекс ще бъдат забранени всякакви големи груби стени, подпорни стени с камъни, изкуствени материали по фасадите. Залагаме изключително на естествените материали, на дървото, на камъка, на стъклото, на алеите от естествени материали като баластра, пясъчник и т. н. Предвидени са и големи зелени площи, тъй като искаме хората да почувстват максимално близостта с природата“, разказва инж. Андреев.

Към момента има поет ангажимент от купувачи за около 20% от къщите и жилищата, включени в първия етап на проекта, разкри той. Финансирането е осигурено на 100% със собствени средства и кредит от Райфайзенбанк. Инж. Андреев съобщава, че само във вътрешната инфраструктура на комплекса - водоснабдителни, канализационни мрежи, газови, електрически мрежи, осветление, както и пречиствателните системи и канализацията ще бъдат вложени между 6 и 6,5 млн. лв. „Освен това имаме около 1,5 млн. лв. външни връзки и реконструкция на съществуващи съоръжения, така че представете си за каква сериозна и отговорна работа става въпрос“, каза той.

Предварителната работа по проекта, която е продължила около три години, е била трудна и е включвала разработването на подробен устройствен план не само за терена на комплекса, но и за прилежащите му терени, съгласувателни процедури, свързани с електрозахранването, реконструкцията на мрежите, решението за отвеждане на отпадъчните води.

„Не сме имали съществени проблеми, но възникнаха някои специфични неща, с които не се бяхме сблъсквали до момента, тъй като проектът изисква изграждането на инфраструктура, която е неотделна част от одобряването на градоустройството на проекта. Но се справихме благодарение и на сериозната подкрепа на район „Витоша“ и проявеното разбиране към нас от Столична община и Направление „Архитектура и градоустройство“, които ни даваха и съвети в хода на работата по проекта. Смятам, че това е добра практика за взаимодействие между частен инвеститор и общинските власти. Ние го оценяваме и същевременно ще инвестираме в публичния парк, който е извън територията на комплекса ни. Ще помогнем на район „Витоша“ за изграждане на улици, спортни и детски площадки, както сме правили и с досегашните си проекти. Това е част от нашата социална ангажираност“, отбеляза инж. Андреев.

Той смята, че всеки инвеститор би бил склонен да изгражда детски площадки и улици при добра регламентация, а още по-добре според него е, ако има развитие на публично-частното партньорство.

Според инж. Андреев коронавирусът променя жилищата в посока на дом и офис, събрани на едно място. „В дома трябва да има такива площи и възможности за работа от вкъщи, че хората да живеят нормално и да не си пречат заради това, че някой член на домакинството ще работи в жилището. Къщите в нашия комплекс имат четвърта спалня на сутеренния етаж, която може да се превърне в помещение за хоби, спорт, временно настаняване или офис. В големите жилища, които сме проектирали, също има възможност да се локализира офисно пространство, в което човек да може да работи от вкъщи. Но не става въпрос само за площи, а също за постигане на по-високи параметри на ослънчаване, на естествено проветрение, на природосъобразни източници на отопление и охлаждане. Това е много сериозна част от здравословния начин на живот и индивидуалната хигиена на едно жилище“, казва инж. Андреев.

Той допълва, че се работи и по допълнителен ъпгрейд на цялостната концепция на „Морени“, свързан с коронавируса. „Мислим по фасилити мениджмънта и как при сериозното развитие на електронната търговия да улесним хората, които ще живеят в комплекса, да получават пратките си, дори да не са си вкъщи. Мислим и по смарт управление на много от процесите, както и за по-добра хигиена на общите части на сградите. Отдавна не обичам теракотните плочки по коридорите и съм взел решение на 99% да ги заменим с полимерни настилки, които много по-лесно се хигиенизират и вдигат значително по-малко шум“, разказва инж. Андреев.

Той смята, че към момента няма индикации за сериозни трусове на пазара на жилищно строителство в София в резултат на коронавирусната криза. „Но имам наблюдения, че масовите проекти, т.е. най-стандартните с ниско ниво на концепция и изпълнение, започват да изпитват затруднения и прибягват до намаляване на цените. Качествените проекти обаче ще останат на пазара и ще се развиват добре“, убеден е той.

Инж. Андреев изтъква и значението на правилното мислене на предприемача за създаване на по-качествена среда за обитаване. „Много често ми се е случвало да не използваме в максимален размер параметрите на застрояване, винаги съм бил склонен то да е по-малко от предвиденото. Нашата компания е на пазара от 30 години и никога не съм мислил за пазара като възможност за еднократна сделка. Винаги съм се водел от дългосрочния бизнес и желанието да имаме доволни клиенти, които, от своя страна, водят други клиенти“, изтъкна инж. Андреев.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
Може ли Централна минерална баня да се превърне в модерен термален център?