Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Радосвет Радев: Българският бизнес иска от държавата модерни правила за развитие

Буди недоумение защо някои от предложенията в Националния план за възстановяване са архаични, казва председателят на УС на БСК

гледано: 2715   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Четиринадесет години след присъединяването ни към ЕС, ние продължаваме да бъдем най-бедната страна, на последно място по БВП на глава от населението и ако този момент бъде пропуснат, ако не задвижим икономиката на бързи обороти.... пропускаме голям исторически шанс.

Голямото предизвикателство не е към бизнеса, а грамотния менидмънт на държавата, правилното менажиране на мерките например в Националния план за възстановяване е предизвикателството и е творческа работа. Става въпрос за преизграждане на българската икономика.

Това заяви Радосвет Радев, предприемач, председател на управителния съвет на Българската стопанска камара, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Предприемачите в България имат консенсус относно главни приоритети за модерното развитие на държавата. Такова са еврозоната, Шенген , присъединяването към ОИСР. Има ясна концепция, че трябва да се преборим със сивата икономика“, каза гостът.

„Българският бизнес не желае държавата да движи операциите му, а просто да създаде едни модерни правила за неговото развитие“, заяви Радев.

„Променливите напоследък станаха прекалено много. До коронакризата променливата беше времето, а сега сме в една шизофренична координатна система с много променливи и не можеш да направиш дългосрочен план“, допълни той.

„Излизането от тази криза ще бъде времето, в което ще се изгради човекът на бъдещето“, посочи председателят на УС на БСК.

„Около нас вече са започнали процесите, който ще изграждат икономиката на бъдещето и тук има 100-процентов консенсус, че става  въпрос за дигитална икономика. Коронавирусът катализира еволюцията на дигиталните технологии и те буквално взривиха развитието си по време на пандемията“, каза събеседникът. 

„Но старата икономика, която е в ресторантьорството и курортите, ще си отиде, напротив сега хората най-много имат нужда от общуване“.

Радев  коментира и Националния план за възстановяване, като заяви, че той трябва да ни подготви за новата икономика, но „буди недоумение защо някои от предложенията в него са архаични“ . Това обаче  не е проблем само на България, добави гостът.

Относно предстоящите национални избори Радев заяви, че очаква „пъстър“ парламент, като прогнозира, че в него ще влязат между 7 и 10 партии.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Колко е опасна за икономиката промяната в политиката на централните банки?