Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Как се отрази изолацията на спестяванията на българите?

Спадът на приходите от лихви е свързан с обемите кредитиране през второто тримесечие спрямо първото, твърди Деян Василев

гледано: 5096   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

През второто тримесечие по време на изолацията много домакинства свиха драстично разходите си, което неимоверно доведе до намаляване на икономическата активност и избираемите разходи. Банките, от своя страна, са реализирали провизии за бъдещи загуби в размер на 379 млн. лв. Това е причината за намаляване на печалбите им, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на MoitePari.bg.

Депозитите на домакинствата са се увеличили и са достигнали почти 59 млрд. лв., фирмените спестявания също са нараснали.

"Като цяло богатството на хората расте от повишаващите се приходи през годините и показва, че те държат прекалено много спестявания в банки, без да ги инвестират в друг вид инструменти, които носят по-висока доходност в перспектива", обясни гостът. 

Още по темата

Според Василев хората трябва да се ограмотяват, за да диверсифицират спестяванията си – той препоръчва част от тях да са в акции, облигации, взамни фондове, или имоти, въпреки че към последните подхожда резервирано в настоящата ситуация.

По думите на госта банките са добре надзиравани и капитализирани, като клиентите могат да си избират срочни депозити в неголемите банки за получаване на малко по-висока доходност.

От отсрочване на кредитите до края на годината са се възползвали около 85 хил. физически лица, а размерът на отсрочените кредити е 1,9 млрд. лв.

По темата за безлихвени заеми, гарантирани от Българската банка за развитие, гостът посочи, че част от хората използват тези заеми да рефинансират и консолидират по-скъпи задължения, като ефектът за тях ще бъдат по-облекчените лихвени плащания.

"Не забелязваме увеличение на лихвите по кредитите по никакъв начин. БНБ иска банките да не трупат загуби. Ще има по-избирателно финансиране, по-рискови клиенти и сегменти ще поучат по-високи оферти за лихви", каза още Василев.

"Спадът на приходите от лихви е свързан с обемите кредитиране през второто тримесечие спрямо първото, които са останали същите – банките са дали по-малко нови кредити. Конкуренцията води към леко понижение на лихвите през второто тримесечие", отбеляза още гостът

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Анализатор: В зелената трансформация на Китай роля ще играе частният сектор