Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Има ли карантина върху сделките за сливания и придобивания?

Ако държавата беше купила по пазарна стойност акциите на ПИБ с тези пари, щеше да придобие може би мажоритарен пакет, посочи д-р Евгений Кънев

гледано: 2525   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Сделките по сливания и придобивания, свързани с консолидация на индустриална собственост, продължават. Ще има тренд на преместване на бизнеси към Европа и САЩ за сметка на Азия. Все по-важна е надеждността на доставките. От тази гледна точка Европа става интересна, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес" д-р Евгений Кънев, управляващ съдружник в инвестиционната консултантска компания "Маконис".
Още по темата

"Откъм върховенство на закона, обща рамка и единен пазар е изгодно за компаниите да имат доставчици повече в Европа, отколкото в Азия. Освен това разходите за производство са значително по-ниски", посочи той.

Кънев обясни, че сделките по сливания и придобивания в Европа се съживяват, купувачите са активни, но това важи за индустриите с дигитален бизнес модел и концепция за зелена енергия.

По думите на специалиста пазарът на ВЕИ в страната сега е подходящ за такива сделки – особено в областта на соларната и вятърна енергия.

Кънев коментира и темата за държавното участие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), определяйки го като очакван ход, тъй като и преди се е знаело, че вероятността да се попълни капитала с частни инвеститори не е била много голяма.

"Премията, която държавата плати, за да се придобият тези акции, е с 90% над пазарната борсова цена. Ако държавата беше купила по пазарна стойност с тези пари, щеше да придобие може би мажоритарен пакет. Тогава опциите за преструктуриране на банката с нов мениджмънт и възможност за привличане на външен консултант биха били много по-добри спрямо сегашното ѝ статукво", смята той.

Той напомни, че ситуацията прилича на времето, когато страната ни влизаше в ЕС и това многократно е повишило активите в България. „И тогава имаше качествени и не толкова качествени активи“, посочи той. "Когато се обърна конюнктурата, имаше срив в техните стойности“, каза още той.

Евгений Кънев изрази съмнение, че парите на държавата ще бъдат съхранени и смята, че при такива придобивания се прави дисконт.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?