Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Глобализацията сви дела на бедните до рекордно ниски нива

До голяма степен заради търговията е възможно съвременното изкуство, съвременните медии и услуги, твърди проф. Пенчо Пенчев

гледано: 2427   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Едно от фантастичните постижения на сегашната глобализация е намаляването на бедността в световен мащаб. Това е безпрецедентно в цялата история на човечеството. Никога не е имало толкова малък процент хора, които да живеят под линията на бедността. Това каза проф. Пенчо Пенчев, преподавател по стопанска история в УНСС, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Търговията прави живота ни по-добър. До голяма степен заради нея е възможно съвременното изкуство, съвременните медии и услуги. Не всичко зависи от международната глобална търговия. Икономическото развитие е изключително сложно и търговията е само един от факторите. Върховенството на закона, зачитането на частната собственост и военните действия са други важни фактори".

Проф. Пенчев обясни, че в политическата икономия на търговията се месят фактори като митници и интереси на групи, които искат да обърнат търговията в своя полза. "Личната отговорност, към която свободните пазари и търговията тласкат, дава възможност за реализиране на добрите черти в субекта", уточни той.

Проф. Пенчев коментира, че глобализацията е спирала и преди. "Първият и най-явен срив на глобализацията е по време на Първата световна война. Движението на хора е много по-свободно преди Първата световна война спрямо сега. Глобализацията преди 1914 г. е много по-видима", заяви той.

Цлия материал вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Bloomberg TV
Palantir излиза на борсата на 30 септември