Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Доктрината на Йелън включва много повече от корпоративните данъци

Тя очертава по-широка визия за Америка в света, отколкото е видно от медийното отразяване

Доктрината на Йелън включва много повече от корпоративните данъци

Джанет Йелън. Снимка: Bloomberg

Джанет Йелън има мощно послание към света и към хората у дома, уморени от ангажиментите на САЩ в чужбина: Америка не е приключила като глобална сила, дори само защото това е главно от полза за самата нея, пише Дейниъл Мос за Bloomberg. 

Дали останалата част от света приема това, което тя предлага, е друг въпрос. Докато много чуждестранни функционери приветстват фискалните и монетарни инжекции от Америка, държавата вече не се радва на безкрайно уважение. Китай впечатлява с устойчивостта на икономиката си след спада в началото на миналата година и вероятно ще упражнява поне толкова мощно влияние през следващите години. Пекин също полага много усилия за укрепване на своите капиталови пазари. Въпреки че не може да се мери с американския, пазарът на облигации в Китай става все по-привлекателен за инвеститорите.

Още по темата

В времената на пандемията видео обръщението на Йелън на 5 април пред Чикагския съвет по глобалните въпроси беше първата ú голяма реч на световната сцена, откакто стана министър на финансите през януари. И това беше явно съобразено да възвести нейното участие в срещите на Международния валутен фонд и Световната банка. Финансовите министри и централните банкери от стотиците страни, които присъстват на тези събирания - тази година виртуално заради Covid-19 - я познават добре от времето ú на председател на Федералния резерв. Но вероятно малцина са я чували да говори така.

Като старши член на кабинета, новата ú роля е далеч по-политическа. Освен това тя може да действа с по-голям размах в сравнение с управлението на лихвените проценти и правилата на централната банка. Шефовете на Фед пословично не са склонни да се отклоняват от своята област. 45-минутното обръщение на Йелен беше силно изразяване на аргумента за широк и силен международен ангажимент, засягащ не само стимулите и класическите икономически показатели на благосъстоянието, но и свързвайки ги с прогресивна програма в областта на здравеопазването, правата на малцинствата, издигането на жените, съблюдаване на разнообразието, ролята на технологиите и корозиращата сила на глобалното неравенство. Тя също не се побоя да отправи предупреждение към Пекин: „Нашите икономически отношения с Китай, както и нашите по-широки отношения с тази страна, ще включват конкуренция - където е нужно, сътрудничество - където може, и съперничество - където трябва“.

Йелън внимателно свърза външните амбиции с личния интерес на страната. Ако Доналд Тръмп и Стивън Манучин, неговият финансов министър, бяха за „Америка на първо място”, доктрината на Йелен може да се перифразира като: Съгласни сме, но ние се защитаваме, като правим света наш приоритет. Проблеми от други места рано или късно застигат САЩ, като предизвикват по-голяма и по-скъпа реакция, отколкото ако не бяха оставени да гноясат.

В годините през които слушам икономически сътрудници и централни банкери, рядко съм чувал финансов министър да вмъква макро съобщения дори в полу-убедителна стратегическа рамка, признава Мос. Тези, които ми идват на ум, са бившият австралийски финансов министър, а по-късно и премиер, Пол Кийтинг, Ануар Ибрахим, финансов министър на Малайзия и постоянен претендент за премиерския пост, и Шри Муляни Индравати, министър на финансите на Индонезия, който понякога се спряга като потенциален вицепрезидент.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Възлага ли твърде много надежди на Китай глобалната петролна индустрия?