Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Америка и преди е губила имиджа си, но винаги го е възстановявала

Геният на американската система е в способността й за самокорекция

Америка и преди е губила имиджа си, но винаги го е възстановявала

Снимка: Bloomberg

При президента Доналд Тръмп сривът на американската мека сила - способността на една държава да влияе на другите чрез привличане, а не чрез принуда - е реален и грандиозен. Проучване, публикувано през септември от изследователския център Pew, разкрива, че Covid-19 е подчертал четиригодишния спад, откакто Тръмп встъпи в длъжност: Доверието в САЩ и тяхното ръководство се е свило сред приятелите и съюзниците им, които би трябвало да им се възхищават най-много, пише Хал Брандс за Bloomberg.    

Още по темата
Лесно е човек да се отчае относно перспективата САЩ да възвърнат вдъхновяващата си сила, която използваха, за да постигнат такова уникално стратегическо предимство в миналото. За щастие, историята дава известна утеха: американската мека сила традиционно е лесна за нараняване, но забележително трудна за унищожаване.

Днес раните й са сериозни, няма спор. Сред 13 демокрации, които са съюзници или стратегически партньори на САЩ, само в Южна Корея мнозинството от населението има положително мнение за Америка. В шест държави - Австралия, Канада, Франция, Германия, Япония и Великобритания - благосклонността към САЩ е на най-ниското ниво, откакто Pew започва да следи темата преди две десетилетия.

Освен това в нито една от 13-те анкетирани държави вярата на населението, че Тръмп „води правилна политика по отношение на световните дела“ не надвишава 23%, което го поставя дори зад Владимир Путин и Си Дзинпин. Водачът на свободния свят е задминат от лидерите на най-опасните автокрации в света.

Това е отчасти резултат от справянето на администрацията на Тръмп с Covid-19, което приблизително 84% от анкетираните смятат за неадекватно. Но е също и кулминацията на по-продължителен упадък на американската мека сила при настоящия президент.

Само шест месеца след като Тръмп пое поста, рейтингът на благосклонността към САЩ спадна рязко до 49% от 64% в края на мандата на Барак Обама. Международната общност охарактеризира президента като „нетолерантен“, „арогантен“ и „опасен“.

Оттогава поведението на Тръмп - залитането му към расизма и ксенофобията, безразличието му към климатичните промени, многократните му обиди към съюзнически страни и лидери, възхищението му от автократите без притеснение - само влоши ситуацията. Ако някой се опитваше да унищожи репутацията на Америка, би било трудно да намери по-ефективен подход.

Предполага се, че Тръмп не се смущава от това: той действа така, сякаш военната мощ и лостът на принудата са единственото, което има значение в международните отношения. Той не осъзнава, че престижът - породеният не от страха, а от възхищението - е особено мощна форма на власт.

Имиджът на Америка в Германия или Япония може да не повлияе, днес или утре, на сътрудничеството им със САЩ. С течение на времето обаче възприемането на Америка от чуждите общества влияе на възможностите на приятелите й да я подкрепят по важни въпроси. Освен това, от често напрегнатите отношения на САЩ с Обединеното кралство през 19-ти век до Студената война срещу Съветския съюз през 20-ти, способността на Америка да вдъхновява чуждите народи - дори тези на своите съперници - е донесла огромни стратегически дивиденти.

Някои от съветските реформатори, които дойдоха на власт през 80-те години, като Александър Яковлев, главният съветник на Михаил Горбачов, по-рано бяха пребивавали в САЩ благодарение на академичния обмен и други програми. Техните впечатления за свободното общество подхраниха разочарованието им от съветското.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
ЕЦБ няма как да игнорира въпроса за опрощаването на дългове