Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Германските зелени облигации - новото убежище по време на криза

Зеленият германски дълг вероятно ще се разглежда като най-нискорисковия актив на европейските пазари на ценни книжа с фиксиран доход, смята анализатор

Германските зелени облигации - новото убежище по време на криза

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия си проправя път към революция по отношение на зелените облигации в Европа, като обяви, че ще емитира държавни ценни книжа от такъв характер по-късно през тази година.

И Берлин вероятно трудно ще намери по-подходящо време за това. Икономическата криза, породена от коронавируса, създава нужда от заеми, каквато не е била наблюдавана в Европа преди, а инвеститорите все по-често търсят активи, които отговарят на екологичните или социалните цели на Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg.

Зеленият характер на бюджета за възстановяване от пандемията беше широко рекламиран както от правителството на канцлера Ангела Меркел, така и от ЕС.

Още по темата

Въпреки че редица други страни задминаха Германия при емитирането на дълг, който пряко финансира проекти от екологичен характер (Полша беше първата, която направи това през 2016 г.), нейният статус като най-сигурният кредитополучател в региона е основна благодат за глобалния пазар на зелени облигации, който се разраства до 68 млрд. долара. 

„В нашия зелен фонд със сигурност ще ги разгледаме“, споделя Роналд ван Стийнвеген, мениджър в Degroof Petercam Asset Management. „Зелената сделка на ЕС може да отвори врати за много интересни проекти, които се нуждаят от финансиране“, подчертава той.

Плановете на Германия да продава облигации със същия купон и матуритет като съществуващите регулярни облигации също биха могли да очертаят модел, който другите да следват, като се има предвид относителната му простота. Страната обяви, че ще започне с продажба на 10-годишни облигации през септември, последвани най-вероятно от 5-годишни книжа през четвъртото тримесечие.

През 2021 г. Германия ще продължи с допълнителни продажби на облигации с различни падежи – от 2-годишни до 30-годишни държавни ценни книжа, посочва Тамо Диймер от Федералната агенция за финансиране. Целта е да се изгради цялостна крива на доходността през следващите години.

Към момента Франция е най-големият емитент на зелени облигации в световен мащаб, следвана от Нидерландия и Белгия. Много други страни разработват подобни планове. Италия и Полша планират продажби, а Австрия, Испания и Швеция обмислят емитирането на своите първи зелени облигации през тази година. При развиващите се пазари Кения и Нигерия се очаква да последват този ход, като Бразилия също се подготвя.

Рисковете са малки за най-голямата икономика в Европа. Германия може да заема пари безвъзмездно за 30 години благодарение на дългогодишната си политика за поддържане на бюджетен излишък, контролирайки размера на дълга, наличен за инвеститорите. Макар че спирачката на дълга вече беше отпусната заради коронавируса, репутацията на страната като убежище и програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ) продължават да привличат инвеститорите.

Бюджетът на Ангела Меркел за икономическо възстановяване в размер на 130 млрд. евро, представен по-рано този месец, беше определен като най-амбициозния, който все още подкрепя екологичните инициативи, като производство на електрически автомобили, обществен транспорт и възобновяема енергия. ЕС има за цел да постигне климатичен неутралитет през 2050 г., като в същото време мерките по отношение на европейския Фонд за възстановяване могат да включат и поддържането на общ дълг от страните членки на ЕС.

За Питър Чатуел от Mizuho International новите облигации дори биха могли да се превърнат в „безрисков“ актив в Европа, като се има предвид, че имат по-добри данни за устойчивостта от конвенционалните облигации. Това се случва, когато фондовете се опитват да намерят начин как да определят климатичните ефекти върху световния пазар на държавен дълг на стойност 31 трлн. долара.

„Зелените германски облигации вероятно ще се разглеждат като най-нискорисковия актив на европейските пазари на ценни книжа с фиксиран доход“, посочва Чатуел, добавяйки: „Безрисковият актив просто става още по-безрисков. Това е нещо голямо".

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
По-важното от изминалата седмица