Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кипър дава лиценз за 5G мрежа, дигитализира над 160 обществени услуги

Коронавирусът ускори цифровата трансформация на страната и даде тласък на развитието на е-управлението

Кипър дава лиценз за 5G мрежа, дигитализира над 160 обществени услуги

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

До края на тази година в Кипър ще бъдат издадени първите лицензи на изграждане и експлоатация на 5G мрежи. Търгът за разпределянето на 460 честоти за мрежите от новото поколение бе обявен на 24 юли, а кандидатите трябва да подадат офертите си до 17 септември.

В следващите 18 месеца Кипър ще цифровизира над 160 важни държавни услуги, за да се разтовари от бюрокрацията и облекчи бизнеса и населението. С над 250 млн. евро ще бъдат финансирани големи проекти за електронно управление в следващите 2 - 5 години, планира още правителството в Никозия.

Това са само част от амбициозните намерения, с които Кипър тръгна към дигиталната ера ускорено и „принудително” – под натиска на... коронавируса. Пандемията от Covid-19, която постави страната под почти двумесечна карантина и наложи „социална дистанция” на потребителите от обществените услуги, изигра и положителна роля, като даде мощен тласък на висящата от години в правителствени документи

дигитална реформа.

„За две седмици ние направихме това, което не беше направено за 10 години”, обобщава старта на дигиталната битка срещу пандемията заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Кириакос Кокинос.

„Коронавирусът се прояви и като катализатор на дигиталната промяна в Кипър. Той превърна отдавнашен проблем в общопризната необходимост и ни накара да преразгледаме своето мислене, да предприемем стъпки, които би трябвало да сме започнали или дори приключили много по-рано, но сега стана наложително да ги осъществим”, коментира Кокинос. И признава, че именно пандемията принуди властите да се придвижват „с безпрецедентна скорост към дигитална трансформация и да насърчат проекти, които в други условия биха изисквали много по-дълго време, за да се оформят”.

Самият той навлезе в коронавирусната трансформация с „летящ старт”. Новосъздаденото Заместник-министерство на научните изследвания, иновациите и цифровата политика съществува едва от 1 март тази година. На тази дата Кириакос Кокинос пое поста на зам.-министър, след като година и един месец бе първият в Кипър „главен учен на Републиката”. Той оглави новата институция, която на практика е мини-министерство, а ръководителят ѝ е пряко подчинен на президента на страната, с близо 30-годишния си професионален опит на високо управленско ниво в бизнеса в сферата на информационните технологии и иновациите.

Само седмица по-късно, на 9 март, на острова бяха установени първите два случая на заразени с коронавирус и правителството започна спасителни мерки, изискващи включително дигитални решения.

Най-мащабната промяна в цифровото взаимодействие на бизнеса и гражданите с държавата, която засегна най-много хора в Кипър, станаха въведените за първи път онлайн процедури на Министерството на труда за подаване на заявления за обезщетения заради коронавируса. „Ние проектирахме и въведохме тази система

само за две седмици, което е безпрецедентно за кипърските стандарти,

нищо подобно не се е случвало досега”, твърди зам.-министър Кокинос.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Анализи
Да вкараме тока в склада